Potrdili smo certifikat vodenja ISO 9001 in pridobili certifikat za odlično bonitetno oceno A+

Elsing še naprej potrjuje svojo zavezanost k odličnosti

 

V podjetju Elsing tudi v poletnih mesecih žanjemo sadove svojega dolgoletnega dela in sledenja dobrim poslovnim praksam. Potrdili smo certifikat vodenja kakovosti po ISO9001 in pridobili  certifikat za bonitetno oceno odličnosti A+.

Junija je neodvisni presojevalec SIQ potrdil, da v našem podjetju še naprej uspešno in dosledno uveljavljamo zahteve standarda ISO 9001. Z integriranim sistemom vodenja, v katerega smo vključili tudi elemente sistema ravnanja z okoljem (ISO 14000), energijo (ISO 50001), zdravjem (ISO 45001 in varovanjem poslovnih skrivnosti (ISO 27001), delujemo dolgoročno, v smeri trajnostnega razvoja.

Za naše naročnike to pomeni, da lahko pričakujejo kakovost na najvišji ravni, nam pa hkrati pomaga še bolje slediti samo najboljšemu.

 

Podobno tudi odlična bonitetna ocena A+, ki nam jo je junija podelila londonska družba CompanyWall, odraža stabilno in zaupanja vredno poslovanje podjetja Elsing, primerljivo na globalni ravni. Certifikat bonitetne odličnosti A+ je še en kamenček v mozaiku naših dosežkov, zaradi katerih nas lahko naši cenjeni partnerji in naročniki prepoznavajo kot zaupanja vredno podjetje. Certifikat A+ je potrditev, da v Elsingu svoje finančne obveznosti poravnavamo redno in v rokih, obenem pa je tudi rezultat lanskega uspešnega poslovnega leta.

 

Elsing Inženiring O podjetju, Splošno

Praznovali smo skupaj z nadgoriškimi gasilci

Že vse odkar smo se leta 2006/07 preselili v našo hišo na Jazbečevi 20, tkemo dobre medsosedske vezi s celotno lokalno skupnostjo, toda med vsemi našimi sosedi posebno mesto pripada nadgoriškim gasilcem.

Prostovoljno gasilsko društvo Nadgorica letos praznuje 110. obletnico delovanja. Na slovesnem občnem zboru so nam člani PGD Nadgorica v zahvalo za dolgoletno odlično sodelovanje podelili jubilejno priznanje, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Čestitamo jim ob obletnici in jim želimo, da še naprej tako uspešno gojijo to plemenito dejavnost in pomagajo ljudem in naravi takrat, ko je to najbolj potrebno. Še zlasti pozdravljamo njihova prizadevanja, da svoje vrednote – pomagati v stiski – prenašajo tudi na mladi rod.

Čestitke vsem članom PGD Nadgorica in tokrat za konec njihov, gasilski pozdrav: Na pomoč!

 

Praznovali smo skupaj z nadgoriškimi gasilci 71 PGD Nadgorica priznanje

pgd-nadgorica.com

Elsing Inženiring O podjetju

Številčnejši in pomlajeni – pripravljeni na nove skupne uspehe

Spoštovani partnerji, cenjeni naročniki, s ponosom vam sporočamo, da smo okrepili in pomladili našo strokovno ekipo in da se novih projektov odslej lahko lotevamo še hitreje, celoviteje in še bolj zavzeto. Ne glede na to, pred kako zahteven ali obširen izziv nas boste postavili, bomo zanj poiskali odgovore z ekipo strokovnjakov, ki se je okrepila za štiri nove sodelavce in po novem šteje 26 članov.

Pridružili so se nam štirje novi inženirji: izkušeni projektant, pooblaščeni inženir, Boštjan Štih, univ. dipl. inž. el., izkušeni avtomatik, Peter Šilak, univ. dipl. inž. el., ter dva mlada bodoča inženirja, absolventa elektrotehnike, Žiga Loboda in Marijan Capuder.

Pri podjetju Elsing vselej poudarjamo, da so ključna prednost našega podjetja odlični zaposleni, strokovnjaki, ki jih odlikujejo bodisi dolgoletne izkušnje, bodisi svež pristop in mladostna inovativnost. V Elsingu imamo oboje – modrost izkušenj in zagnanost mladih. Vselej se trudimo, da bi našim zaposlenim zagotovili najboljše pogoje dela in jih podprli pri njihovem strokovnem in osebnem razvoju. Morda tudi zato naše podjetje beleži izjemno nizko fluktuacijo zaposlenih. V zadnjih 10 letih nas je zaradi nove zaposlitve zapustilo 1 oseba, pridružilo pa se nam je 12 novih sodelavcev.
Za vas bomo še naprej pripravljali zanesljive in temeljite procesne rešitve. Tudi zaradi naše številčnejše ekipe sodelavcev ste lahko prepričani, da boste dobili najboljšo možno storitev v dogovorjenem času. S tako razširjeno in pomlajeno ekipo smo pripravljeni za nove skupne uspehe.

Elsing Inženiring O podjetju

Pripojitev podjetja ATOS

Na svoji uspešni poti smo v podjetju Elsing inženiring naredili še en zelo pomemben strateški in razvojni korak. Pripojili smo uspešno podjetje ATOS, podjetje za avtomatizacijo procesov v industriji www.atos.si.

S tem smo povečali strokovne kompetence na področju avtomatizacije in razširili ponudbo storitev na trgu. Odslej boste pri Elsing inženiringu poleg že pregovorno vrhunske projektne dokumentacije in inženiringa dobili tudi vrhunsko programsko opremo za krmiljenje in nadzor procesov. Celovite odgovore na vaše potrebe bomo zagotavljali z ekipo izkušenih in mlajših strokovnjakov, z znanjem in mednarodnimi referencami s področja skladiščne tehnike, galvanizacije in čiščenja industrijskih odpadnih vod ter različnih drugih procesov, od strojev in naprav do proizvodnih linij.

Strokovnjaki podjetij Elsing in Atos bomo združeni delovali v poslovnem objektu Elsing, zato se bodo kontaktni podatki novozaposlenih spremenili, o čemer vas bomo obvestili naknadno. Kontaktne podatke lahko najdete tudi na naši spletni strani.

Tudi po združitvi naše vrednote ostajajo nespremenjene. Temelji našega delovanja ostajajo visoka strokovnost, zanesljivost in zaupanje ter družbeno odgovorno ravnanje. Upamo, da bomo z njimi še naprej učinkovito izpolnjevali vaša pričakovanja in se veselimo uspešnega sodelovanja z vami tudi v prihodnje.

S pripojitvijo podjetja Atos smo prevzeli tudi sodelovanje na projektu ATP 4.0.

Elsing Inženiring O podjetju
Sončna elektrarna Elsing

Naša sončna elektrarna praznuje 10 let

Junija letos mineva 10 let od kar smo zagnali v lastni režiji načrtovano in zgrajeno sončno elektrarno na strehi našega poslovnega objekta. Ob tem jubileju bi radi predstavili naše izkušnje z delovanjem elektrarne.

V tem času smo proizvedli ~ 150 MWh “čiste” električne energije in tako “prihranili” 75 ton izpustov CO2.

Proizvodnja naše 14,8 kW elektrarne je po letih nihala od minimalno 14.200 kWh do 16.900 kWh, kar je posledica različne osončenosti na letni ravni. Podatke o tem se da dobiti na spletni strani ARSO in tudi naša analiza je pokazala soodvisnost proizvodnje in števila sončnih ur v Ljubljani. Razporeditev proizvodnje po mesecih je takšna, da se približno 2/3 energije proizvede v pol leta od aprila do oktobra.

S postavljeno elektrarno je bilo zelo malo dela. Vsak mesec smo preverili stanje proizvedene energije preko spletne aplikacije za inverter in ga primerjali s števcem električne energije distributerja. Podatki med števcem in inverterjem so se minimalno razlikovali, vendar so podatki števca merodajni za obračun. Občasno smo pokukali tudi na streho in vizualno preverili nosilce, module, kable in konektorje. Uporabljeni materiali so dobro prenesli 10 letno obdobje in nikjer ni bilo zaznati kakšnih poškodb zaradi zunanjih vplivov (temperatura, UV sevanje, sneg, toča).

V vmesnem času smo sledili trendom pri sončnih elektrarnah in leta 2013 naredili manjšo posodobitev elektrarne v smislu večje varnosti. Namesto DC varovalk smo uporabili DC odklopnike in pri vhodu v stavbo postavili tipko za izklop v sili. Pritisk na tipko izklopi elektrarno, oziroma prekine DC napetost do inverterjev, kar je zelo pomembno pri morebitni gasilski intervenciji.

Pri rednem čiščenju fasade smo očistili tudi module, vendar je bilo nemogoče ugotoviti ali je čiščenje vplivalo na učinkovitost. Večino umazanije na modulih spere dež, izjema so le ptičji iztrebki, ki jih je potrebno ročno odstraniti.

Prvo težavo smo zaznali par mesecev pred 10 rojstnim dnevom, ko je en od inverterjev proizvedel pol manj energije kot ostala dva. Na vsak inverter sta povezana dva niza modulov in posumili smo, da je z enim nizom nekaj narobe. Niz smo odklopili in izmerili napetost odprte zanke posameznih modulov. Odkrili smo 4 module, ki so imeli napetost za tretjino nižjo od nazivne. Zelo natančen vizualni pregled modulov je pokazal pregrevanje in prekinitev stikov med celicami modulov. Natančno smo pregledali vseh 66 modulov in na drugih nizih našli še dva modula s podobnimi poškodbami.

Pregreti spoji med celicami na fotonapetostnem modulu Bisol
Pregreti spoji med celicami na fotonapetostnem modulu Bisol

Seveda smo module reklamirali pri slovenskem proizvajalcu Bisol, ki na module daje 12 let garancije za 90% izhodne moči in 25 let za 80% moči. Po dveh mesecih čakanja na “obdelavo” reklamacije pri oddelku za kakovost in vodstvu podjetja smo doživeli hladen tuš. Reklamacijo so zavrnili s formalističnim odgovorom, da smo module kupili od tedanjega podjetja Bisol d.o.o. in da sedanji Bisol proizvodnja d.o.o. ni pravi naslov za reklamacijo. Tako se v Sloveniji “super uspešno podjetje” z milo rečeno nepoštenimi poslovnimi praksami izogiba svojim obveznostim.

Situacijo smo rešili tako, da smo zamenjali cel niz modulov z novimi, razumljivo ne od Bisola. Tehnika in tehnologija izdelave solarnih modulov je izredno napredovala. Sedaj so novi moduli, enakih dimenzij, kar 40% močnejši in 6 krat cenejši, kot tisti, kupljeni leta 2009.

Med zadnjim servisiranjem elektrarne smo odkrili tudi pregrevanje enega konektorja na vhodu enosmerne napetosti v inverter in ga zamenjali. Enosmerna napetost je izredno nevarna za nastanek požara. Zato je sončno elektrarno potrebno redno pregledovati glede pregrevanja, najbolje s termovizijsko kamero.

Za zaključek: prevevajo nas mešani občutki glede sončne elektrarne. Zgradili smo jo, ko jih še ni bilo prav veliko in tudi ne izkušenj z njimi. Kljub relativni robustnosti sestavnih elementov, elektrarna zahteva neprestan nadzor nad delovanjem. Izkušnje v Sloveniji in kar nekaj požarov na tovrstnih elektrarnah nas opozarjajo, da je redno vzdrževanje elektrarne ključnega pomena. Dolgotrajne garancije proizvajalcev fotonapetostnih modulov se nam zdijo bolj marketinški trik za prodajo kot prepričanje v kakovost izdelka. Dejstvo pa je, da smo in bomo še naprej izkoriščali “brezplačno” energijo sonca za delno pokrivanje porabe našega poslovnega objekta.

Elsing Inženiring O podjetju

25 let uspešnega dela Elsing

Ni dolgo, kar smo se skupaj z vami, naši dragi poslovni partnerji, veselili 20 – letnice delovanja našega podjetja in se spomnili do takrat prehojene poti. Hitro je minilo zadnjih pet let in srebrni jubilej praznujemo še bolj veseli in ponosni. Ne samo zato, ker smo uspešno prebrodili tudi krizne čase v Sloveniji, ampak predvsem zato, ker smo s celotno ekipo zaposlenih vztrajno nadaljevali zastavljeno pot stabilnega in uravnoteženega poslovanja ter ob tem s pridobivanjem novih znanj še utrjevali svoj položaj. V zadnjih petih letih smo izvedli 400 različnih projektov (skupaj že preko 1200), od katerih so bili nekateri tudi zelo veliki in zahtevni. Uveljavljenim panogam svojega delovanja smo dodali dve novi: Skladišča naftnih derivatov in Linije za galvansko obdelavo. Uspešno smo izdelali prve projekte s programskim orodjem Open BIM. Obnovili smo certifikate s področja kakovosti (ISO 9001:2015), eksplozijske ogroženosti in varnostnih sistemov. Pridobili smo prvi TÜV certifikat v Sloveniji za področje funkcijske varnosti, število pooblaščenih inženirjev pa smo povečali na šest. Razlogov za zadovoljstvo je torej veliko.

Hvala vsem, zaposlenim in še posebej vam, našim naročnikom, dobaviteljem in drugim poslovnim partnerjem, ki nam omogočate vse to.

Elsing Inženiring O podjetju
Prehod certifikata na ISO 9001:2015 ISO 9001 2015

Prehod certifikata na ISO 9001:2015

Prehod certifikata na ISO 9001:2015 ISO 9001 2015e

V juniju 2018 smo v Elsingu uspešno opravili redno in prehodno certifikacijsko presojo sistema za vodenje kakovosti, s katerim smo prešli na novo izdajo standarda ISO 9001:2015. Iz presoje izhaja, da podjetje uspešno izvaja, vzdržuje in razvija sistem vodenja kakovosti, ki ga je v zadnjem letu dopolnilo tudi z ukrepi za obravnavanje tveganj in priložnosti.

Elsing Inženiring O podjetju

Obnovitev certifikata ISO 9001 in Ex

Obnovitev certifikata ISO 9001 in Ex vzdrzevanje ex opreme
Certifikat za
vgradnjo Ex opreme

Podjetje Elsing Inženiring d.o.o. je v aprilu 2017 pridobilo nova certifikata o usposobljenosti za vgraditev in vzdrževanje Ex-opreme. Skladno z zahtevami novega Pravilnika o protieksplozijski zaščiti Ur. list RS, št. 41/16 so sodelavci Jure Božič, Janez Kokalj, Vili Granda, Bojan Caf in Brane Bevc pridobili certifikat za vgradnjo Ex-opreme po 42. členu pravilnika in za vzdrževanje Ex-opreme po 43. členu pravilnika za električno in neelektrično opremo. S tem podjetje Elsing dodatno utrjuje svojo strokovnost pri delovanju na področju protieksplozijske zaščite.

Obnovitev certifikata ISO 9001 in Ex vgradnja ex opreme
Certifikat za
vzdrževanje Ex opreme

V maju je Elsing uspešno opravil tudi redno certifikacijsko presojo sistema za vodenje kakovosti po ISO9001. Iz presoje izhaja, da podjetje uspešno izvaja, vzdržuje in razvija sistem vodenja kakovosti po ISO9001, ki ga bo do konca leta 2017 prilagodil novemu standardu ISO9001:2015.

Elsing Inženiring O podjetju
Sedma fotografska razstava v galeriji Elsing galerija elsing

Sedma fotografska razstava v galeriji Elsing

Šesti razstavi fotografij v galeriji Elsing, s katero je podjetje počastilo 20-letnico uspešnega delovanja in prikazalo fotografije nekaterih najpomembnejših projektov oziroma investitorjev v preteklem obdobju, sledi razstava z naslovom “čudovita narava”. V njej so avtorji fotografij, sodelavci Elsinga: Vili Granda, Bojan Caf in David Rupnik pokazali, da imajo prefinjen občutek za opazovanje narave in njenih lepot ter da poleg inženirskega strokovnega znanja zavidljivo obvladujejo tudi področje fotografije. Avtorjem fotografij čestitamo, vse pa vabimo na ogled zanimive razstave.

Razstavo si lahko ogledate vsak dan v rednem delovnem času podjetja.

Elsing Inženiring O podjetju

PRAZNUJEMO

V Elsingu letos praznujemo 20 let delovanja. Ob oceni svojega dosedanjega dela smo zadovoljni. Ob tem želimo zadovoljstvo deliti z vami, našimi partnerji, brez katerih tudi naših uspehov ne bi bilo.

Elsingovih 20 let uravnoteženega poslovanja

V Elsingu smo v minulih 20 letih izbrali uravnoteženo poslovanje na trdnih temeljih. Svoj ugled smo gradili s strokovnostjo, zanesljivostjo, doslednostjo in poštenostjo. Zavedamo se, da lahko kakovost zagotavljamo samo z visoko strokovnostjo naših zaposlenih, ki s predanostjo opravljajo svoje delo, zato cenimo dobre kadre in visoko vrednotimo znanje.

Tudi trajnostno delovanje je ena izmed temeljnih Elsingovih vrednot; ekološko usmerjeni smo bili že mnogo prej, preden je to postalo modno. Sodeč po stabilnosti poslovanja, ki je zlasti v teh turbulentnih časih prej izjema, kot pravilo, so se pretekle odločitve pokazale kot pravilne.

Tudi v prihodnje bomo skrbeli za kakovostno in dobro opravljeno delo, saj smo prepričani, da le na tak način lahko največ nudimo tudi svojim partnerjem in naročnikom.

Pomembni mejniki

1993Ustanovitev podjetja Elsing Inženiring d.o.o.; začetek sodelovanja s podjetjem Kolektor Synatec Idrija
1997Širitev s storitvami izvedbenega inženiringa
2002Največji projekt v tujini: Kazahstan, veriga šestih celostnih linij za proizvodnjo kamene volne
2004Velika izvedbena projekta: Rekonstrukcija polimerizacije Mitol, Izgradnja tehnološkega postroja Calcit
2006Največji projekt v Sloveniji: elektroinštalacije v Ex okolju v družbi Krka z vloženimi 6200 inženirskimi urami; selitev v lastno novo poslovno stavbo, zgrajeno po eko-načelih
2008Uvrstitev med slovenske gazele
2009Nagrada IZS Juriju Božiču za izjemne inženirske dosežke
2011Uvedba e-dokumentnega sistema M-Files
2012Uspešno zaključen večletni projekt Center za vodenje in kontrolo zračnega prometa Slovenije

O začetkih

Jure Božič, Janez Kokalj in Brane Bevc so na skupno podjetniško pot stopili leta 1993, ko sta jih izpod okrilja Belinke gnala podjetniški nemir in zaupanje v lastno strokovno znanje. Kmalu po ustanovitvi so začeli sodelovati z družbo Synatec Idrija, danes Kolektor Synatec, s katero so zgradili tesen partnerski odnos. Tudi sicer družbo z večino naročnikov povezuje dolgoletno sodelovanje. Bržkone tudi zato, ker je v tem času s svojim načinom dela in s kakovostnimi rešitvami neštetokrat dokazala, da dosledno izpelje obljubljeno. Skok med slovenske »gazele« leta 2008 je bil samo logična posledica vsega tega.

Za zaupanje greV Elsingu se zavedamo, da je zaupanje izjemno pomembno pri odločanju o tem, komu predati projektiranje oziroma izvedbo elektroinštalacij v zahtevnih industrijskih okoljih. Tudi zato želimo svojo kakovost potrjevati z neodvisnimi ocenjevalci. Leta 2006 smo pridobili certifikat ISO 9001:2000 in ga leta 2009 nadgradili s certifikatom ISO 9001:2008. Leto pred tem je podjetje izpolnilo kriterije za certifikat o licenci za načrtovanje varnostnih sistemov, trije zaposleni pa so pridobili certifikat za pooblaščene varnostne inženirje. Leta 2009 smo se utrdili na področju EX ponudbe s pridobljenim SIQ certifikatom o usposobljenosti za vgraditev in vzdrževanje električne in neelektrične opreme v eksplozijsko ogroženih okoljih. Posebna potrditev našega dela je bila tudi nagrada IZS za izjemne inženirske dosežke, ki jo je istega leta prejel direktor Jurij Božič.

Družbena odgovornost in trajnostni razvojDružbeno odgovornost v Elsingu kažemo tako, da pri izbiri dobaviteljev dajemo prednost kakovostnim slovenskim podjetjem in tako podpiramo domače gospodarstvo. Zavzemamo se za trajnostni razvoj in spoštovanje do narave kažemo s konkretnimi dejanji. Po eko-načelih smo leta 2006 zgradili lastno poslovno stavbo in tri leta pozneje na njeni strehi postavili sončno elektrarno. Od leta 2009 do danes smo proizvedli več kot 56 MWh zelene električne energije in tako prispevali k zmanjšanju emisij CO2 za okoli 33 ton.

Bogastvo so zaposleniV Elsingu je danes redno zaposlenih 19 sodelavcev, ki naročnikom zagotavljajo visoko kakovost inženirskih storitev po zaslugi združevanja najsodobnejših znanj in bogatih izkušenj. Predanost podjetju se kaže tudi v tem, da skorajda ne beležimo fluktuacije zaposlenih. Za čim boljše pogoje dela skrbimo z najsodobnejšo opremo in programskimi orodji. Zavidljiva je tudi stopnja informatizacije vseh glavnih in pomožnih procesov. Veliko časa namenjamo izobraževanjem, ki se jih udeležujemo tako doma, kot v tujini, mnogokrat pa smo v vlogi predavateljev tudi sami. Skrbimo za dobre medsebojne odnose in posvečamo skrb zdravju zaposlenih, zato smo leta 2009 v poslovni stavbi uredili rekreacijski prostor z več fitness napravami, ki zaposlenim omogočajo brezplačno vadbo.

Ponosni smo na svoje deloV 20-letni zgodovini se je nabralo veliko projektov in naročnikov. Delamo v mnogih industrijskih panogah in različnih tehnoloških postrojih. Svoje inženirske sledi smo pustili že na številnih objektih energetike in komunalne infrastrukture. Gradili smo zahtevne komunikacijske in računalniške sisteme. Na vseh projektih smo pridobivali nova znanja in izkušnje, ki so potrebni za obvladovanje tovrstnih projektov.

Za vse to smo hvaležni vam, našim naročnikom.
Prepričani smo, da bomo tudi v prihodnje lahko potrjevali vaše zaupanje.

Elsing Inženiring O podjetju