Izjemen uspeh Tadeja Straha na Genius Olympiadi v ZDA tadej strah

Izjemen uspeh Tadeja Straha na Genius Olympiadi v ZDA

Dijak 1. letnika Gimnazije Vič Tadej Strah se je s svojo tehnično-razvojno nalogo DIY Gimbal for a Smaller Camera uvrstil v finale tekmovanja Genius international sustainable project olympiad, ki je potekalo od 12. do 16. junija 2017 v ZDA v univerzitetnem mestu Oswego.
Tadej je na tekmovanju v kategoriji Science dosegel izjemen uspeh, srebrno medaljo, in je bil med najvišje ocenjenimi srebrnimi medaljami. Njegova mentorja sta bila profesorja Gimnazije Vič Timotej Maroševič in Alenka Mozer.
Tekmovanja se je udeležil tudi dijak 3. letnika, Domen Pregeljc, ki je dosegel prvo mesto med zlatimi medaljami, oba pa je na tekmovanje spremljala prof. Mozer.
V Elsingu smo veseli, da smo s sponzorskimi sredstvi lahko pomagali pri potovanju na olimpijado sinu našega sodelavca Eda Straha. Tadeju iskreno čestitamo za odličen mednarodni uspeh in mu želimo še veliko novih dosežkov.

Izjemen uspeh Tadeja Straha na Genius Olympiadi v ZDA tadej strah 1
Elsing Inženiring Splošno
Vrhunski uspeh Maja Kastelica s fotografijo maj kastelic

Vrhunski uspeh Maja Kastelica s fotografijo

Na sedežu društva National Geographic Society v Washingtonu so konec januarja 2017 razglasili zmagovalce mednarodnega fotografskega natečaja, na katerem sodelujejo mladi bralci revije National Geographic Kids ter njenih devetih mednarodnih licenčnih izdaj po vsem svetu. Med več kot 46.000 sodelujočimi fotografijami je prvo mesto v kategoriji Neverjetne živali osvojil trinajstletni Maj Kastelic iz Ljubljane s posnetkom Tik pred zdajci …

Na slovenskem natečaju so sodelovali bralci revije National Geographic Junior, stari med 6 in 14 let. Nagrajence je že 12. leto zapored izbrala žirija, ki so jo sestavljali Arne Hodalič (fotograf in urednik fotografije pri revijah NG Junior in NG Slovenija), Barbara Čeferin (fotografinja in direktorica Galerije Fotografija) ter Irena Cerar (odgovorna urednica revije National Geographic Junior). Fotografijo Maja Kastelica z naslovom Tik pred zdajci …, na kateri se jemenski kameleon pripravlja, da bo pohrustal rjavkastega strička, je razglasila za absolutno zmagovalko natečaja.

Fotografije zmagovalcev posameznih kategorij (Neverjetne živali, Drzni si raziskovati!, Neverjetnice in Divje počitnice) so bile nato poslane v Washington, na sedež društva National Geographic Society, kjer so se uvrstile v končni izbor.
Sodelavci Elsinga iskreno čestitamo Maju Kastelicu, sinu našega sodelavca Mateja Kastelica, za dosežen odlični mednarodni uspeh in mu želimo še veliko novih dosežkov.

Zmagovalne in druge fotografije z mednarodnega natečaja si lahko ogledate na www.natgeokids.com/photo-contest

Elsing Inženiring Splošno

Javni razpis za sofinanciranje operacij za povečanje učinkovitosti rabe električne energije v gospodarstvu za obdobje 2011 do 2013 – UREE1

Ministrstvo za gospodarstvo je v uradnem listu št. 102/2010 objavilo javni razpis za sofinanciranje operacij za povečanje učinkovitosti rabe električne energije v gospodarstvu za obdobje 2011 do 2013 – UREE1. Finančne spodbude so namenjene investitorjem v gospodarstvu za naložbe v vgradnjo novih učinkovitih električnih naprav in regulatorjev ter krmilno regulacijske opreme, in sicer: elektromotorjev standardnega EU razreda IE3, frekvenčnih pretvornikov na obstoječih elektromotornih napravah, črpalk, ventilatorjev kompresorjev s pogoni standardnega EU razreda IE3 s spremenljivo hitrostjo, ter novih svetilnih naprav za energetsko učinkovito notranjo in zunanjo razsvetljavo. Višina sofinanciranja znaša 30 – 50 odstotkov upravičenih stroškov investicije.

Elsing Inženiring, s svojimi bogatimi izkušnjami na tem področju lahko ponudi celovito rešitev, ki vključuje potreben energetski pregled z oceno upravičenosti investicije, izbiro optimalne rešitve, izdelavo projektne dokumentacije ter fizično izvedbo projekta. Pomagamo tudi pri pripravi zahtevne razpisne dokumentacije za pridobitev nepovratnih sredstev.

več »

Elsing Inženiring Splošno