Vodili smo postavitev prve polnilnice avtobusov na vodik

Leta 2019 smo uspešno sodelovali pri izdelavi projektne dokumentacije za energetsko samooskrbo objekta, ki naj bi vključeval tudi javno polnilnico vodika za različna vozila. Projekt je dobil gradbeno dovoljenje, do faze izgradnje pa na žalost še ni prišlo, zato smo bili zelo veseli, da nas je letos Messer Slovenija povabil k izgradnji prve začasne polnilnice za polnjenje avtobusa na vodik v Ljubljani. Zaupali so nam vodenje celotnega projekta, ki je vključeval izdelavo vse potrebne projektne dokumentacije, strokovni nadzor nad gradnjo in vodenje certifikacijskega postopka do pridobitve certifikata o ustreznosti Elaborata eksplozijske ogroženosti in vgrajene Ex opreme.

Polnilnica je tehnološki SKID, ki ga sestavlja pet gradnikov: prevozna enota z jeklenkami (trailer), priključna naprava za priklop prevozne enote z jeklenkami (MAX Supply Panel), kompresor v kontejnerju (MAX Compression System), visokotlačni zalogovnik za vodik (MAX Storage System) in točilna naprava – dispenzer (MAX Dual Dispenzer). Dokončno sestavljeni in tlačno preizkušeni so bili na lokaciji, kjer je na koncu sledil tudi certifikacijski pregled. Projekt postavitve je obsegal umestitev v prostor, potrebne elektro inštalacije in integracijo v infrastrukturno okolje na lokaciji. S projektom smo pridobili veliko novih, praktičnih izkušenj, ki nam bodo koristile pri naših bodočih projektih na poti v brezogljično družbo.

Vodili smo postavitev prve polnilnice avtobusov na vodik polnilnica avtobusov 2 Vodili smo postavitev prve polnilnice avtobusov na vodik polnilnica avtobusov 1

Elsing Inženiring Projekti

Potrdili smo certifikat vodenja ISO 9001 in pridobili certifikat za odlično bonitetno oceno A+

Elsing še naprej potrjuje svojo zavezanost k odličnosti

 

V podjetju Elsing tudi v poletnih mesecih žanjemo sadove svojega dolgoletnega dela in sledenja dobrim poslovnim praksam. Potrdili smo certifikat vodenja kakovosti po ISO9001 in pridobili  certifikat za bonitetno oceno odličnosti A+.

Junija je neodvisni presojevalec SIQ potrdil, da v našem podjetju še naprej uspešno in dosledno uveljavljamo zahteve standarda ISO 9001. Z integriranim sistemom vodenja, v katerega smo vključili tudi elemente sistema ravnanja z okoljem (ISO 14000), energijo (ISO 50001), zdravjem (ISO 45001 in varovanjem poslovnih skrivnosti (ISO 27001), delujemo dolgoročno, v smeri trajnostnega razvoja.

Za naše naročnike to pomeni, da lahko pričakujejo kakovost na najvišji ravni, nam pa hkrati pomaga še bolje slediti samo najboljšemu.

 

Podobno tudi odlična bonitetna ocena A+, ki nam jo je junija podelila londonska družba CompanyWall, odraža stabilno in zaupanja vredno poslovanje podjetja Elsing, primerljivo na globalni ravni. Certifikat bonitetne odličnosti A+ je še en kamenček v mozaiku naših dosežkov, zaradi katerih nas lahko naši cenjeni partnerji in naročniki prepoznavajo kot zaupanja vredno podjetje. Certifikat A+ je potrditev, da v Elsingu svoje finančne obveznosti poravnavamo redno in v rokih, obenem pa je tudi rezultat lanskega uspešnega poslovnega leta.

 

Elsing Inženiring O podjetju, Splošno

Informator številka 71

Uporaba kompaktnih zaganjalnikov je v izvedbo elektromotornih pogonov prinesla številne prednosti, med katerimi je najpomembnejša velik prihranek prostora, ki je potreben za realizacijo napajanja, zaščite in krmiljenja elektromotornih pogonov. Rešitev se skladno s stanjem tehnike razvija in izpopolnjuje še naprej. Zadnja novost s tega področja so tako imenovane “push-in” priključne sponke, o katerih podrobneje piše Vasja Škerjanec, Elsingov projektant in svetovalec za nizkonapetostne stikalne aparate.

Vili Granda, tehnični svetovalec za Ex področje, v svojem članku predstavlja novo modularno družino  Stahl Ex konektorjev miniCON, ki nadomeščajo staro družino konektorjev miniCliX, primernih za spajanje in ločevanje močnostnih in komunikacijskih povezav. Namenjeni so za vgradnjo v cono 1 ali 21. Imajo ATEX in IECEx certifikat, verzija, izdelana iz nerjavečega jekla, pa tudi UL certifikat. Konektor je 8-polni, pri čemer je en pol PE. Mehanska zaščita je IP66/IP 68. Naznačena napetost je 500V AC in 110 V DC. Naznačeni tok je 16 A AC in 8 A DC. Konektorji so varni,  enostavni za uporabo in primerni za najrazličnejše aplikacije.

Informator si v celoti lahko ogledate tukaj.

Elsing Inženiring Splošno, Informator

Praznovali smo skupaj z nadgoriškimi gasilci

Že vse odkar smo se leta 2006/07 preselili v našo hišo na Jazbečevi 20, tkemo dobre medsosedske vezi s celotno lokalno skupnostjo, toda med vsemi našimi sosedi posebno mesto pripada nadgoriškim gasilcem.

Prostovoljno gasilsko društvo Nadgorica letos praznuje 110. obletnico delovanja. Na slovesnem občnem zboru so nam člani PGD Nadgorica v zahvalo za dolgoletno odlično sodelovanje podelili jubilejno priznanje, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Čestitamo jim ob obletnici in jim želimo, da še naprej tako uspešno gojijo to plemenito dejavnost in pomagajo ljudem in naravi takrat, ko je to najbolj potrebno. Še zlasti pozdravljamo njihova prizadevanja, da svoje vrednote – pomagati v stiski – prenašajo tudi na mladi rod.

Čestitke vsem članom PGD Nadgorica in tokrat za konec njihov, gasilski pozdrav: Na pomoč!

 

Praznovali smo skupaj z nadgoriškimi gasilci 71 PGD Nadgorica priznanje

pgd-nadgorica.com

Elsing Inženiring O podjetju

Elsingovi strokovnjaki v vlogi predavateljev na izobraževanjih panožnih zvez

Elsingovi strokovnjaki v vlogi predavateljev na izobraževanjih panožnih zvez logo izs Elsingovi strokovnjaki v vlogi predavateljev na izobraževanjih panožnih zvez logo ezs

Inženirska zbornica Slovenije (IZS) in Elektrotehniška zveza Slovenije (EZS) sta dve glavni panožni zvezi, ki skrbita, da (elektro)inženirji ohranjajo stik z novostmi in osvežujejo svoje znanje. Omenjenih izobraževanj se strokovnjaki iz Elsinga redno udeležujemo, pogosto pa stopimo kar za predavateljski pult. Biti v vlogi predavatelja je za nas priznanje in hkrati odgovornost, saj želimo svojim kolegom prenesti aktualno znanje na najboljši možen način. Lani smo z obema zvezama nadaljevali plodno sodelovanje na področju izobraževanj in izvedli več video izobraževanj.

Na dvodnevnem obnovitvenem seminarju za pooblaščene inženirje elektrotehnike, ki je v organizaciji Inženirske zbornice Slovenije potekal 15. in 16. decembra 2021, je Jurij Božič, direktor Elsing Inženiringa, predstavil temo Specifičnosti projektiranja v eksplozijsko ogroženih okoljih.

Vili Granda je z novostmi s področja protieksplozijsko zaščitene opreme in inštalacij sodeloval na več izobraževalnih dogodkih Elektrotehniške zveze Slovenije.

 

Več na spodnjih povezavah:

https://www.izs.si/izobrazevanja/izs-izobrazevanja/?education=I-0085/2020

http://www.ezs-zveza.si/objave/

Elsing Inženiring Izobraževanja

Informator številka 70

Izšla je jubilejna, že 70. številka revije Informator, ki za prenovljeno zunanjo podobo skriva veliko zanimivega branja. Tokratni Informator posebno pozornost posveča še enemu okroglemu jubileju, 30-letnici delovanja podjetja Kolektor SISTEHA. Sodelavci Elsing Inženiringa, ki s podjem Kolektor uspešno sodelujemo vse od nastanka obeh podjetji in ki to revijo soustvarjamo že vse od prve številke naprej, jim ob tem iskreno čestitamo in jim želimo še veliko poslovnih uspehov, dobrega sodelovanja ter zanimivih in poučnih Informatorjev.

Od septembra 2021 sta v veljavi novi Pravilnik za nizkonapetostne električne inštalacije v stavbah in pripadajoča tehnična smernica TSG-N-002:2021, Nizkonapetostne električne inštalacije, ki je nadomestila staro smernico iz leta 2013. Oba, za področje elektrotehnike zelo pomembna  dokumenta, ne prinašata revolucionarnih sprememb, vseeno pa precej novosti, ki bodo vplivale na vsakodnevno delo vseh, ki se ukvarjamo s področjem električnih inštalacij. Kot vse predhodne smernice, tudi ta vključuje poglavje o Električnih razdelilnikih (NN sestavih), ki so najpomembnejši del vsake inštalacije, saj se z njihovo pomočjo dosega potrebno varnost, požarno varnost, funkcionalnost, razpoložljivost napajanja in komunikacijsko dostopnost vgrajenih sistemov v celotni življenjski dobi. To področje vsebinsko obravnava družina standardov SIST 61439, ki jo v članku predstavlja Jurij Božič, direktor podjetja Elsing Inženiring. Razlog predstavitve je v tem, da je julija izšel nov standard, SIST EN 61439-1:2021, ki je temeljni standard te družine in uvaja precej novosti, ki jih bo potrebno čim prej sprejeti v vsakodnevno prakso.

V tokratni številki je predstavljena tudi nova družina varovalčnih ločilnih stikal CH, proizvajalca Eaton Bussmann, ki vključuje tri velikosti cilindričnih vložkov, in sicer do nazivih tokov 125 A, z možnostjo prekinitve N-pola, z možnostjo LED indikacije, in pri nekaterih velikostih tudi pomožne kontakte.  Družino varovalčnih ločilnih stikal, ki je izdelana po standardu SIT EN 60269-1 in 2, je predstavil Vasja Škerjanec, Elsingov projektant.

Vili Granda, tehnični svetovalec za Ex področje, v svojem članku predstavlja tehnologijo računalnikov “ThinClient”, gradnika industrije 4.0, ki bo predstavljala prihodnost HMI (Humane Machine Interface) delovnega okolja in bo omogočala praktično univerzalno uporabo v običajnih, eksplozijsko ogroženih in tudi čistih industrijskih okoljih. Sistem ustreza zahtevam CFR in GAMP priporočil in ima ATEX in IECEx certifikate.

Informator si v celoti lahko ogledate tukaj.

Elsing Inženiring Informator

Številčnejši in pomlajeni – pripravljeni na nove skupne uspehe

Spoštovani partnerji, cenjeni naročniki, s ponosom vam sporočamo, da smo okrepili in pomladili našo strokovno ekipo in da se novih projektov odslej lahko lotevamo še hitreje, celoviteje in še bolj zavzeto. Ne glede na to, pred kako zahteven ali obširen izziv nas boste postavili, bomo zanj poiskali odgovore z ekipo strokovnjakov, ki se je okrepila za štiri nove sodelavce in po novem šteje 26 članov.

Pridružili so se nam štirje novi inženirji: izkušeni projektant, pooblaščeni inženir, Boštjan Štih, univ. dipl. inž. el., izkušeni avtomatik, Peter Šilak, univ. dipl. inž. el., ter dva mlada bodoča inženirja, absolventa elektrotehnike, Žiga Loboda in Marijan Capuder.

Pri podjetju Elsing vselej poudarjamo, da so ključna prednost našega podjetja odlični zaposleni, strokovnjaki, ki jih odlikujejo bodisi dolgoletne izkušnje, bodisi svež pristop in mladostna inovativnost. V Elsingu imamo oboje – modrost izkušenj in zagnanost mladih. Vselej se trudimo, da bi našim zaposlenim zagotovili najboljše pogoje dela in jih podprli pri njihovem strokovnem in osebnem razvoju. Morda tudi zato naše podjetje beleži izjemno nizko fluktuacijo zaposlenih. V zadnjih 10 letih nas je zaradi nove zaposlitve zapustilo 1 oseba, pridružilo pa se nam je 12 novih sodelavcev.
Za vas bomo še naprej pripravljali zanesljive in temeljite procesne rešitve. Tudi zaradi naše številčnejše ekipe sodelavcev ste lahko prepričani, da boste dobili najboljšo možno storitev v dogovorjenem času. S tako razširjeno in pomlajeno ekipo smo pripravljeni za nove skupne uspehe.

Elsing Inženiring O podjetju

Sodelovanje pri izobraževalnih aktivnostih IZS – Inženirska zbornica Slovenije in EZS- Elektrotehniška zveza Slovenije

Sodelovanje pri izobraževalnih aktivnostih IZS - Inženirska zbornica Slovenije in EZS- Elektrotehniška zveza Slovenije logo izs etz

Sodelovanje z Elektrotehniško zvezo Slovenije (EZS) in Inženirsko zbornico Slovenije se je na področju izobraževanja nadaljevalo tudi v preteklem obdobju. Strokovnjaki Elsinga so sodelovali pri več video izobraževalnih aktivnostih, ki sta jih organizirali obe zvezi. Na dvodnevnem obnovitvenem seminarju za pooblaščene inženirje elektrotehnike 11. decembra 2020 je Jurij Božič predstavil temo Specifičnosti projektiranja v eksplozijsko ogroženih okoljih.
Na večdnevnem specialističnem video seminarju z naslovom Projektiranje, vodenje del in nadziranje del za objekte in tehnološke procese, ki zahtevajo protieksplozijsko zaščito, ki je bil organiziran za matične sekcije gradbenikov, strojnikov, tehnologov in elektrotehnikov od 26. januarja do 4. februarja 2021 je Jurij Božič predstavil Električne inštalacije in opremo v eksplozijsko ogroženih okoljih, Janez Kokalj posebnosti lastnovarnih Exi inštalacij, Vili Granda pa tehnološko opremo, elektro opremo in inštalacije v eksplozijsko ogroženih okoljih.

Vili Granda je z novostmi na področju protieksplozijsko zaščitne opreme in inštalacij sodeloval tudi na več dogodkih EZS.

» Več informacij:
    www.izs.si/izobrazevanja/izs-izobrazevanja/?education=I-0085/2020
    www.ezs-zveza.si/objave/

Elsing Inženiring Izobraževanja
Informator 69

Informator številka 69

Zavidljiva vztrajnost in tradicionalnost spremljata to publikacijo, ki je bila natisnjena že 69 krat. Preživela je že mnoge razburljive čase, tudi digitalizacijo in Covid. Za drugo leto ji uredniki napovedujejo spremembe. Upamo, da bo še naprej zanimiva in predvsem koristna za bralce.

Od vsega začetka so pri njeni strokovni vsebini sodelovali tudi sodelavci Elsing inženiring. Tudi tokrat je tako. Projektant Dane Halič v svojem članku z razlago pojma “naznačeni tok” pojasnjuje problematiko ustreznega dimenzioniranja zaščitnih stikal, ki so skladno z veljavnimi standardi družine SIST EN 61439-1,2, vgrajeni v nizkonapetostne sestave.

Tehnični svetovalec za Ex področje Vili Granda predstavlja uporabni rešitvi za elektro ogrevanje kontejnerjev, v katerih je lahko eksplozijsko ogroženo okolje in v katerih temperature v zimskem času ne smejo biti prenizke. Za manjše moči so primerne enofazne rešitve s termostatskim krmiljenjem v glavnem tokokrogu, za večje moči pa trifazne z indirektnim krmiljenjem kontaktorja.

» Celoten Informator si lahko ogledate tukaj.

Elsing Inženiring Informator

SKID – ročna polnilnica plinskih jeklenk

Elsing je razvil kompaktno napravo za polnjenje malih plinskih jeklenk, ki jo je možno, z upoštevanjem zakonskih odmikov, brez gradbenega dovoljenja, hitro in enostavno postaviti na želeno mesto. Izdelana je skladno z veljavno zakonodajo in ima Certifikat TÜV po tlačni direktivi 2014/68/EU in certifikat SIQ o skladnosti elaborata eksplozijske ogroženosti in vgrajene Ex opreme po ATEX direktivi 2014/34/EU.

Polnilnica je namenjena ročnemu polnjenju različnih malih plinskih jeklenk z utekočinjenim naftnim plinom (UNP), ki se uporabljajo pri kampiranju, v avtodomih, kamionih, plovilih …

Naprava je mobilna, sestavljena iz nosilnega jeklenega podstavka, na katerem je vgrajen rezervoar prostornine do 5 m3, črpalka za prečrpavanje UNP, cevne tlačne instalacije ter potrebna merilno regulacijska oprema. Na podstavku je tudi pokrit, z mrežo in vrati zaprt podest, kjer se polnijo jeklenke. Ker so praktično vsi deli naprave na jeklenem podstavku, je mogoče napravo relativno enostavno kompletno prestaviti na drugo lokacijo.

Upravljanje polnilnice je zelo enostavno, saj imamo le tipkalo za vklop črpalke, ki deluje, dokler je tipka pritisnjena. Količina načrpanega UPN v jeklenko se izmeri s tehtnico, na kateri se jeklenka polni. Črpalka je zaščitena pred suhim tekom. Če zmanjka plina v rezervoarju ali je ventil pod njim zaprt, se črpanje samodejno ustavi.

Okoli mesta polnjenja jeklenk in polnjenja rezervoarja, je eksplozivna cona ogroženosti, zato je za vsako umestitev polnilne naprave v prostor, izdelan poseben elaborat eksplozijske ogroženosti z oceno tveganja, celotna naprava pa je izdelana v protieksplozijski zaščiti II 2 G IIA T4.

Električna omarica za napajanje in krmiljenje polnilnice se montira na ustrezno mesto v bližini, praviloma izven Ex cone. Električne inštalacije od objekta uporabnika, do polnilnice in po njej sami, se izvedejo po postavitvi naprave in se prilagodijo objektu uporabnika.

Pred zagonom in uporabo polnilne naprave je potreben pregled s strani pooblaščene institucije za pridobitev certifikata o skladnosti elaborata eksplozijske ogroženosti in vgraditve Ex-opreme. Prav tako je potrebno opraviti prevzemni pregled tlačne posode s strani inšpekcije za energetiko in rudarstvo na Ministrstvu za infrastrukturo. Po uspešno opravljenem pregledu inšpekcija tlačno posodo polnilnice vpiše v register in izda knjigo pregledov.

Elsing lahko ponudi izvedbo polnilnice na ključ, z vso potrebno dokumentacijo in organizacijo pregledov. Svetujemo vam tudi glede obveznega vzdrževanja in periodike pregledov.

Elsing Inženiring Projekti