Elsing krepi strokovnost na področju funkcionalne varnosti

V podjetju Elsing se zavedamo, da je za najvišji nivo strokovnosti ključno neprestano razvijanje našega znanja in metod dela. Z nenehnim izobraževanjem in usposabljanjem zaposlenih, Elsing zagotavlja najsodobnejše rešitve v inženirski industriji. To se odraža v sodelovanju z najboljšimi evropskimi raziskovalnimi institucijami, aktivnem spremljanju novosti na področju stroke ter v pridobivanju relevantnih certifikatov. Eno takih področij je funkcijska varnost.
Da bi sicer zelo kompleksno problematiko v celoti obvladovali, je projektni vodja Boštjan Štih, univ.dipl.inž.el. pri nemškem pooblaščenem organu TÜV Rheinland uspešno zaključil izobraževanje in opravil strokovni izpit. S tem je postal certificiran inženir funkcijske varnosti (Safety Instrumented Systems, ID-No.: #27725/23) po IEC61511. Visoko strokovno izobražen kader, ki je zaposlen v podjetju Elsing zagotavlja, da na tem področju naročnikom nudimo vrhunsko strokovno znanje. Standard zagotavlja, da so načrtovani sistemi tudi v primeru napak varni za ljudi in okolje. Pravilno načrtovanje je ključnega pomena, vendar je le eden od številnih korakov v celotnem življenjskem ciklu funkcijske varnosti. Ta cikel se začne že pred začetkom gradnje s temeljito analizo potencialnih nevarnosti in tveganj. Sledi mu premišljeno načrtovanje, izvedba, programiranje in testiranje. Ko je sistem enkrat vzpostavljen, zahteva redno vzdrževanje, možne prilagoditve in nazadnje tudi ustrezno razgradnjo. Vse faze v okviru funkcijske varnosti morajo biti natančno organizirane in dokumentirane v skladu z zahtevami veljavnih standardov. To pomeni, da se naša odgovornost ne konča s pravilnim načrtovanjem, temveč se nadaljuje skozi celoten življenjski cikel sistema. Le z doslednim upoštevanjem vseh vidikov funkcijske varnosti lahko zagotovimo resnično varno in zanesljivo delovanje.

Elsing krepi strokovnost na področju funkcionalne varnosti Certifikat TUV RheinLand 27725 2023 SIS

Poskrbimo, da steče
Elsing

Elsing Inženiring Splošno

Leto 2023 je bilo za Elsing prelomno

 

Leto 2023 je bilo za podjetje Elsing Inženiring na več področjih prelomno: poleg odličnih poslovnih rezultatov je podjetje po 30 letih delovanja dobilo novo lastniško strukturo in novo vodstvo. Po tem, ko je lastništvo prevzela večina zaposlenih, je bila na mesto nove direktorice imenovana diplomirana ekonomistka mag. Neja Rupnik. Elsing Inženiring tako vstopa v novo obdobje uspešnosti s pomlajeno in visoko motivirano ekipo, vendar pa kljub omenjenim spremembam ključne vrednote podjetja ostajajo nespremenjene.

V letu 2023 smo nadaljevali z uspešnimi projekti v farmacevtski industriji, ki je za Elsing najpomembnejša panoga. Uspešni pa smo bili tudi v kemijski in petrokemijski industriji, predelavi rudnin, plinski energetiki in v drugih segmentih. Zadržali smo vse naše stranke in pridobili tudi nekaj novih. Intenzivno smo delali na projektih večjih sončnih elektrarn in polnilnic električnih avtomobilov in s tem nadaljevali pot energetskega prehoda k brezogljični družbi.

Ob številnih poslovnih uspehih smo lani obeležili tudi 30-letnico uspešnega delovanja podjetja in se s ponosom spomnili naših glavnih dosežkov. Temelje zanje so leta 1993 postavili trije soustanovitelji. Dva med njimi, dolgoletni direktor Jurij Božič in direktor inženiringa Brane Bevc, z letom 2024 odhajata v zasluženi pokoj. Tretjega med njimi, tehničnega direktorja Janeza Kokalja, bomo ohranili v neizbrisnem spominu, saj je njegova prerana smrt ostro zarezala v delovanje podjetja in nas globoko prizadela.

Življenje je ciklično. Ko se en cikel zaključi, se začne naslednji. Prepričani smo, da bo novi cikel, v katerega vstopa pomlajeni Elsing Inženiring, prinesel nove uspehe, nove dosežke in nove prelomne dogodke.

Elsing Inženiring Splošno

Elsingovi strokovnjaki v vlogi predavateljev na izobraževanjih panožnih zvez

Elsingovi strokovnjaki v vlogi predavateljev na izobraževanjih panožnih zvez logo izs etz

Tudi v letu 2023 smo z Inženirsko zbornico Slovenije (IZS) in Elektrotehniško zvezo Slovenije (EZS) nadaljevali uspešno sodelovanje pri izobraževanjih s področja protieksplozijske zaščite. Na strokovnih izobraževanjih obeh panožnih zvez smo lani v vlogi predavateljev gostovali trije Elsingovi strokovnjaki, in sicer direktor Jurij Božič, tehnični direktor Janez Kokalj ter tehnični svetovalec za protieksplozijsko zaščito Vili Granda.

Aprila smo sodelovali na dvodnevnem obnovitvenem seminarju za preglednike električnih inštalacij in inštalacij za zaščito objektov pred delovanjem strele (program NNELI), ki ga je organizirala Elektrotehniška zveza. Seminar je potekal 13. in 14. aprila v tovarni Metrel v Horjulu, kjer je Janez Kokalj predstavil temo Lastnovarna oprema in inštalacije, Jurij Božič pa je predaval na temo Električna oprema in inštalacije v eksplozijsko ogroženih okoljih.
Isti tematiki se je Jurij Božič posvetil na dvodnevnem obnovitvenem seminarju za pooblaščene inženirje elektrotehnike, ki je na sedežu Obrtne zbornice Domžale v organizaciji Elektrotehniške zveze potekal 6. in 7. decembra.
S predavanjem Specifičnosti projektiranja v eksplozijsko ogroženih okoljih je Jurij Božič sodeloval tudi na obnovitvenem seminarju za pooblaščene inženirje elektrotehnike, ki je v organizaciji Inženirske zbornice Slovenije potekal 19. in 20. decembra.
Skozi vse leto je Vili Granda sodeloval na več izobraževalnih dogodkih v organizaciji Elektrotehniške zveze Slovenije in slušatelje seznanjal z novostmi s področja protieksplozijsko zaščitene opreme in inštalacij.

Več na povezavah:
https://www.izs.si/izobrazevanja/izs-izobrazevanja/
http://www.ezs-zveza.si/objave/

Elsing Inženiring Splošno

Informator številka 74

Sodelavci Elsinga še naprej soustvarjajo tehnične vsebine revije Informator.
V tej številki Vasja Škerjanec, projektant in svetovalec za nizkonapetostne stikalne aparate, svetuje, kako pravilno izbrati zaščitne naprave na preostali – diferenčni tok (naprave RCCB) pri napajanju polnilnic električnih vozil (EV polnilnic), ki se vse pogosteje vgrajujejo v naša električna omrežja. V članku spoznamo osnovne razlike med različnimi tipi zaščitnih naprav RCCB-AC, RCCB-A in RCCB-B. Iz članka lahko povzamemo, da moramo skladno z zahtevami standarda SIST HD 60364-7-722:2019, Nizkonapetostne električne inštalacije – 7-722. del: Zahteve za posebne inštalacije ali lokacije – Napajanje električnih vozil, pri vgradnji EV polnilnic uporabiti dodatno zaščito pred posrednim dotikom, I∆n ≤ 30 mA, skladno s (SIST IEC 60479-1:2020). Pri EV polnilnicah je potrebno zagotoviti tudi ustrezno zaščito pred enosmernimi diferenčnimi tokovi, RDC-DD 6 mA (Residual Direct Current Detecting Device). Kadar je taka zaščita že vgrajena v EV polnilnicah, lahko na napajalni strani uporabimo napravo RCCB-A, v nasprotnem primeru pa moramo vgraditi RCCB-B.

Zeleni vodik, pridobljen iz obnovljivih virov energije, je plin, ki naj bi v prihodnosti igral pomembno vlogo v energetskem prehodu v brezogljično družbo. Vili Granda, tehnični svetovalec za Ex področje, predstavlja sistematičen pregled tega področja, kot ga trenutno vidi naš partner na področju protieksplozijske zaščite Stahl, ki je eno vodilnih podjetji na tem področju v svetu. Iz članka povzemamo, da ima vodik kot energent prihodnosti velik potencial, vendar pa bo potrebno za njegovo učinkovito uporabo zagotoviti ustrezne tehnologije in ozavestiti uporabnike, da bodo pri uporabi vodika upoštevali varnostne standarde, ki jih bo potrebno prenesti iz industrije v običajno življenjsko okolje.

Informator si v celoti lahko ogledate tukaj.

Informator številka 74 74 Novica Informator 74

Elsing Inženiring Splošno

Poskrbimo, da steče….že 30 let

Elsing inženiring d.o.o. letos praznuje 30 let. To je obletnica, ki pomeni, da podjetje stoji na trdnih temeljih, da gre za podjetje z ogromno znanja in dragocenimi izkušnjami in da je pred njim lepa prihodnost, kar potrjuje tudi uspešna pomladitev podjetja. Ustanovitelji, zaposleni in vsi poslovni partnerji smo s strokovnostjo, zanesljivostjo, poštenjem in trdim delom pripeljali Elsing do tega lepega jubileja. Ob tej priložnosti se vsem deležnikom zahvaljujemo in obenem želimo, da še naprej skupaj pišemo uspešno zgodbo.

Poskrbimo, da steče….že 30 let logo elsing 30let w

Elsing Inženiring Splošno

Za novih pet let podaljšali certifikat za vzdrževanje Ex-opreme

Ena od Elsingovih specialnosti je med drugim tudi vzdrževanje Ex-opreme v eksplozijsko ogroženih okoljih. Zavedamo se, da je sprotno nadgrajevanje obstoječega znanja na tem področju nujno potrebno za največjo možno varnost naših naročnikov. Ker želimo svojim partnerjem nuditi preverjeno zanesljive storitve (in tudi zato, ker nas k temu zavezujejo zakonska določila), smo pri Slovenskem inštitutu za kakovost in meroslovje opravili vsa potrebna usposabljanja in preverjanja ter s tem podaljšali veljavnost certifikata SIQ Ex U.17009 za nadaljnjih pet let. S tem smo tudi uradno potrdili našo usposobljenost za vzdrževanje Ex-opreme, kar je temelj za odličnost naših storitev na tem področju. Certifikat velja do oktobra 2027.

 

Nikoli ne bomo vedeli, koliko eksplozij smo preprečili s svojim delom in naj tako ostane tudi v prihodnje.

Elsing Inženiring O podjetju

Informator številka 72

Informator številka 72

Tudi v tej številki Informatorja, ki spet prinaša veliko tehničnih novosti in zanimivosti, so dejavno sodelovali sodelavci Elsing Inženiringa. O čem pišemo v tokratni številki?

“Plug-in” tehnologija priključnih sponk je zaradi svojih prednosti vstopila tudi v inštalacijsko tehniko. Vasja Škerjanec, projektant in svetovalec za nizkonapetostne stikalne aparate, nas najprej poduči, da gre za enak način priključevanja kot pri sistemu “push-in”, pri katerem ne potrebujemo nobenega orodja, razen pri uporabi finožičnih vodnikov, ki niso zaključeni z votlico. V takem primeru je potrebno uporabiti tudi izvijač. Sistem je razvit za inštalacijske odklopnike naznačenih tokov (od 2 do 16 A) in izklopilnih karakteristik B, C in D.

Dane Halič, projektant in svetovalec za nizkonapetostne sestave, piše o kratkostični trdnosti nizkonapetostnih sestavov, eni od 12 lastnosti, s katerimi mora proizvajalec nizkonapetostnih sestavov preverjati zasnovo, skladno s standardom SIST EN 61439. V članku je predstavljena problematika sestavov, zaščitenih s tokovnimi omejevalniki, ki prekinejo tok nad 17 kA.

Vili Granda, tehnični svetovalec za Ex področje, v svojem članku predstavlja novosti Ex rešitev, ki jih je nemški partner Stahl predstavil na svoji zadnji strokovni konferenci.

»Stahl je prvo podjetje, ki bo klasična ohišja z nepredirnimi zaščitnimi okrovi Exd, ki so robustna, težka in draga, v prihodnje nadomeščalo z novimi rešitvami, razvitimi po standardu posebne zaščite Ex s, pri katerih se bo razbremenitev morebitne eksplozije varno izvedla preko mreže iz nerjavečega jekla in posebnega polnila.«

Brez digitalizacije tudi v eksplozijsko ogroženih okoljih ni razvoja in napredka. V povezavi s tem je bil predstavljen novi standard Ethernet-APL (Ethernet Advanced Physical Layer).

Informator si v celoti lahko ogledate tukaj.

Informator številka 72 72 Novica Informator 72

Elsing Inženiring Informator

Kolektor Sisteh je praznoval 30-letnico uspešnega delovanja

Okrogli jubilej so 30. novembra slovesno obeležili s praznovanjem v ljubljanskem hotelu Four Points by Sheraton Mons, kjer smo skupaj z njimi praznovali in se veselili tudi sodelavci podjetja Elsing Inženiring. Naše partnerstvo sega na sam začetek ustanovitve obeh podjetji in neprekinjeno traja vse do danes. Ob jubileju smo partnerjem s ponosom iskreno čestitali in jim namenili naslednje misli:

»V skoraj 30-letnem sodelovanju smo skupaj ustvarili prepoznaven, lahko rečem kar unikaten model poslovnega sodelovanja, ki je dobro sprejet na slovenskem tržišču. Začeli smo z dejavnostjo tehničnega svetovanja na področju nizkonapetostne opreme, ki smo ga po nekaj letih razširili še na zahtevno področje protieksplozijske zaščite. Zaradi različnosti smo za vsako od omenjenih področij vzpostavili specifičen model sodelovanja.

Verjetno marsikoga zanima, s kakšnim motivom je svetovalno inženirsko podjetje sploh vstopilo v tak poslovni odnos. Glavni motiv je po 30 letih našega bogatega sodelovanja še vedno isti: od vrhunskih nemških proizvajalcev opreme, ki kreirajo svetovni razvoj in trende posameznih področji, želimo pridobivati najbolj aktualno inženirsko znanje in ga uporabljati pri svojih vsakodnevnih projektih. Upamo si reči, da je tudi Kolektor Sisteh v nas našel strokovnega in zanesljivega partnerja, ki se dosledno drži dogovorjenega in delo opravi hitro, profesionalno in brezhibno. Verjamemo, da skupaj ustvarjamo sinergijske učinke in jih na zadovoljstvo Sisteh-ovih in Elsing-ovih naročnikov učinkovito prenašamo v prakso.

Kadar stvari delujejo, pa čeprav so stare že 30 let, jih je po mojem mnenju vredno razvijati in ohranjati tudi v naprej. Tako dolgo poslovno sodelovanje lahko preživi, podobno kot zakonska zveza, samo na temeljih dobrega sodelovanja, medsebojnega spoštovanja in zaupanja, pogosto pa tudi odrekanja.

Zaposlenim v podjetju Kolektor Sisteh v imenu sodelavcev Elsinga čestitam za vse dosežene rezultate in jim želim še veliko uspešnih let. V čast in zadovoljstvo nam je sodelovati z vami.«

Jurij Božič
Direktor Elsing Inženiringa

Elsing Inženiring O podjetju, Splošno

Vodili smo postavitev prve polnilnice avtobusov na vodik

Leta 2019 smo uspešno sodelovali pri izdelavi projektne dokumentacije za energetsko samooskrbo objekta, ki naj bi vključeval tudi javno polnilnico vodika za različna vozila. Projekt je dobil gradbeno dovoljenje, do faze izgradnje pa na žalost še ni prišlo, zato smo bili zelo veseli, da nas je letos Messer Slovenija povabil k izgradnji prve začasne polnilnice za polnjenje avtobusa na vodik v Ljubljani. Zaupali so nam vodenje celotnega projekta, ki je vključeval izdelavo vse potrebne projektne dokumentacije, strokovni nadzor nad gradnjo in vodenje certifikacijskega postopka do pridobitve certifikata o ustreznosti Elaborata eksplozijske ogroženosti in vgrajene Ex opreme.

Polnilnica je tehnološki SKID, ki ga sestavlja pet gradnikov: prevozna enota z jeklenkami (trailer), priključna naprava za priklop prevozne enote z jeklenkami (MAX Supply Panel), kompresor v kontejnerju (MAX Compression System), visokotlačni zalogovnik za vodik (MAX Storage System) in točilna naprava – dispenzer (MAX Dual Dispenzer). Dokončno sestavljeni in tlačno preizkušeni so bili na lokaciji, kjer je na koncu sledil tudi certifikacijski pregled. Projekt postavitve je obsegal umestitev v prostor, potrebne elektro inštalacije in integracijo v infrastrukturno okolje na lokaciji. S projektom smo pridobili veliko novih, praktičnih izkušenj, ki nam bodo koristile pri naših bodočih projektih na poti v brezogljično družbo.

Vodili smo postavitev prve polnilnice avtobusov na vodik polnilnica avtobusov 2 Vodili smo postavitev prve polnilnice avtobusov na vodik polnilnica avtobusov 1

Elsing Inženiring Projekti

Potrdili smo certifikat vodenja ISO 9001 in pridobili certifikat za odlično bonitetno oceno A+

Elsing še naprej potrjuje svojo zavezanost k odličnosti

 

V podjetju Elsing tudi v poletnih mesecih žanjemo sadove svojega dolgoletnega dela in sledenja dobrim poslovnim praksam. Potrdili smo certifikat vodenja kakovosti po ISO9001 in pridobili  certifikat za bonitetno oceno odličnosti A+.

Junija je neodvisni presojevalec SIQ potrdil, da v našem podjetju še naprej uspešno in dosledno uveljavljamo zahteve standarda ISO 9001. Z integriranim sistemom vodenja, v katerega smo vključili tudi elemente sistema ravnanja z okoljem (ISO 14000), energijo (ISO 50001), zdravjem (ISO 45001 in varovanjem poslovnih skrivnosti (ISO 27001), delujemo dolgoročno, v smeri trajnostnega razvoja.

Za naše naročnike to pomeni, da lahko pričakujejo kakovost na najvišji ravni, nam pa hkrati pomaga še bolje slediti samo najboljšemu.

 

Podobno tudi odlična bonitetna ocena A+, ki nam jo je junija podelila londonska družba CompanyWall, odraža stabilno in zaupanja vredno poslovanje podjetja Elsing, primerljivo na globalni ravni. Certifikat bonitetne odličnosti A+ je še en kamenček v mozaiku naših dosežkov, zaradi katerih nas lahko naši cenjeni partnerji in naročniki prepoznavajo kot zaupanja vredno podjetje. Certifikat A+ je potrditev, da v Elsingu svoje finančne obveznosti poravnavamo redno in v rokih, obenem pa je tudi rezultat lanskega uspešnega poslovnega leta.

 

Elsing Inženiring O podjetju, Splošno