Poskrbimo, da steče….že 30 let

Elsing inženiring d.o.o. letos praznuje 30 let. To je obletnica, ki pomeni, da podjetje stoji na trdnih temeljih, da gre za podjetje z ogromno znanja in dragocenimi izkušnjami in da je pred njim lepa prihodnost, kar potrjuje tudi uspešna pomladitev podjetja. Ustanovitelji, zaposleni in vsi poslovni partnerji smo s strokovnostjo, zanesljivostjo, poštenjem in trdim delom pripeljali Elsing do tega lepega jubileja. Ob tej priložnosti se vsem deležnikom zahvaljujemo in obenem želimo, da še naprej skupaj pišemo uspešno zgodbo.

Poskrbimo, da steče….že 30 let logo elsing 30let w

Elsing Inženiring Splošno

Za novih pet let podaljšali certifikat za vzdrževanje Ex-opreme

Ena od Elsingovih specialnosti je med drugim tudi vzdrževanje Ex-opreme v eksplozijsko ogroženih okoljih. Zavedamo se, da je sprotno nadgrajevanje obstoječega znanja na tem področju nujno potrebno za največjo možno varnost naših naročnikov. Ker želimo svojim partnerjem nuditi preverjeno zanesljive storitve (in tudi zato, ker nas k temu zavezujejo zakonska določila), smo pri Slovenskem inštitutu za kakovost in meroslovje opravili vsa potrebna usposabljanja in preverjanja ter s tem podaljšali veljavnost certifikata SIQ Ex U.17009 za nadaljnjih pet let. S tem smo tudi uradno potrdili našo usposobljenost za vzdrževanje Ex-opreme, kar je temelj za odličnost naših storitev na tem področju. Certifikat velja do oktobra 2027.

 

Nikoli ne bomo vedeli, koliko eksplozij smo preprečili s svojim delom in naj tako ostane tudi v prihodnje.

Elsing Inženiring O podjetju

Informator številka 72

Informator številka 72

Tudi v tej številki Informatorja, ki spet prinaša veliko tehničnih novosti in zanimivosti, so dejavno sodelovali sodelavci Elsing Inženiringa. O čem pišemo v tokratni številki?

“Plug-in” tehnologija priključnih sponk je zaradi svojih prednosti vstopila tudi v inštalacijsko tehniko. Vasja Škerjanec, projektant in svetovalec za nizkonapetostne stikalne aparate, nas najprej poduči, da gre za enak način priključevanja kot pri sistemu “push-in”, pri katerem ne potrebujemo nobenega orodja, razen pri uporabi finožičnih vodnikov, ki niso zaključeni z votlico. V takem primeru je potrebno uporabiti tudi izvijač. Sistem je razvit za inštalacijske odklopnike naznačenih tokov (od 2 do 16 A) in izklopilnih karakteristik B, C in D.

Dane Halič, projektant in svetovalec za nizkonapetostne sestave, piše o kratkostični trdnosti nizkonapetostnih sestavov, eni od 12 lastnosti, s katerimi mora proizvajalec nizkonapetostnih sestavov preverjati zasnovo, skladno s standardom SIST EN 61439. V članku je predstavljena problematika sestavov, zaščitenih s tokovnimi omejevalniki, ki prekinejo tok nad 17 kA.

Vili Granda, tehnični svetovalec za Ex področje, v svojem članku predstavlja novosti Ex rešitev, ki jih je nemški partner Stahl predstavil na svoji zadnji strokovni konferenci.

»Stahl je prvo podjetje, ki bo klasična ohišja z nepredirnimi zaščitnimi okrovi Exd, ki so robustna, težka in draga, v prihodnje nadomeščalo z novimi rešitvami, razvitimi po standardu posebne zaščite Ex s, pri katerih se bo razbremenitev morebitne eksplozije varno izvedla preko mreže iz nerjavečega jekla in posebnega polnila.«

Brez digitalizacije tudi v eksplozijsko ogroženih okoljih ni razvoja in napredka. V povezavi s tem je bil predstavljen novi standard Ethernet-APL (Ethernet Advanced Physical Layer).

Informator si v celoti lahko ogledate tukaj.

Informator številka 72 72 Novica Informator 72

Elsing Inženiring Informator

Kolektor Sisteh je praznoval 30-letnico uspešnega delovanja

Okrogli jubilej so 30. novembra slovesno obeležili s praznovanjem v ljubljanskem hotelu Four Points by Sheraton Mons, kjer smo skupaj z njimi praznovali in se veselili tudi sodelavci podjetja Elsing Inženiring. Naše partnerstvo sega na sam začetek ustanovitve obeh podjetji in neprekinjeno traja vse do danes. Ob jubileju smo partnerjem s ponosom iskreno čestitali in jim namenili naslednje misli:

»V skoraj 30-letnem sodelovanju smo skupaj ustvarili prepoznaven, lahko rečem kar unikaten model poslovnega sodelovanja, ki je dobro sprejet na slovenskem tržišču. Začeli smo z dejavnostjo tehničnega svetovanja na področju nizkonapetostne opreme, ki smo ga po nekaj letih razširili še na zahtevno področje protieksplozijske zaščite. Zaradi različnosti smo za vsako od omenjenih področij vzpostavili specifičen model sodelovanja.

Verjetno marsikoga zanima, s kakšnim motivom je svetovalno inženirsko podjetje sploh vstopilo v tak poslovni odnos. Glavni motiv je po 30 letih našega bogatega sodelovanja še vedno isti: od vrhunskih nemških proizvajalcev opreme, ki kreirajo svetovni razvoj in trende posameznih področji, želimo pridobivati najbolj aktualno inženirsko znanje in ga uporabljati pri svojih vsakodnevnih projektih. Upamo si reči, da je tudi Kolektor Sisteh v nas našel strokovnega in zanesljivega partnerja, ki se dosledno drži dogovorjenega in delo opravi hitro, profesionalno in brezhibno. Verjamemo, da skupaj ustvarjamo sinergijske učinke in jih na zadovoljstvo Sisteh-ovih in Elsing-ovih naročnikov učinkovito prenašamo v prakso.

Kadar stvari delujejo, pa čeprav so stare že 30 let, jih je po mojem mnenju vredno razvijati in ohranjati tudi v naprej. Tako dolgo poslovno sodelovanje lahko preživi, podobno kot zakonska zveza, samo na temeljih dobrega sodelovanja, medsebojnega spoštovanja in zaupanja, pogosto pa tudi odrekanja.

Zaposlenim v podjetju Kolektor Sisteh v imenu sodelavcev Elsinga čestitam za vse dosežene rezultate in jim želim še veliko uspešnih let. V čast in zadovoljstvo nam je sodelovati z vami.«

Jurij Božič
Direktor Elsing Inženiringa

Elsing Inženiring O podjetju, Splošno

Vodili smo postavitev prve polnilnice avtobusov na vodik

Leta 2019 smo uspešno sodelovali pri izdelavi projektne dokumentacije za energetsko samooskrbo objekta, ki naj bi vključeval tudi javno polnilnico vodika za različna vozila. Projekt je dobil gradbeno dovoljenje, do faze izgradnje pa na žalost še ni prišlo, zato smo bili zelo veseli, da nas je letos Messer Slovenija povabil k izgradnji prve začasne polnilnice za polnjenje avtobusa na vodik v Ljubljani. Zaupali so nam vodenje celotnega projekta, ki je vključeval izdelavo vse potrebne projektne dokumentacije, strokovni nadzor nad gradnjo in vodenje certifikacijskega postopka do pridobitve certifikata o ustreznosti Elaborata eksplozijske ogroženosti in vgrajene Ex opreme.

Polnilnica je tehnološki SKID, ki ga sestavlja pet gradnikov: prevozna enota z jeklenkami (trailer), priključna naprava za priklop prevozne enote z jeklenkami (MAX Supply Panel), kompresor v kontejnerju (MAX Compression System), visokotlačni zalogovnik za vodik (MAX Storage System) in točilna naprava – dispenzer (MAX Dual Dispenzer). Dokončno sestavljeni in tlačno preizkušeni so bili na lokaciji, kjer je na koncu sledil tudi certifikacijski pregled. Projekt postavitve je obsegal umestitev v prostor, potrebne elektro inštalacije in integracijo v infrastrukturno okolje na lokaciji. S projektom smo pridobili veliko novih, praktičnih izkušenj, ki nam bodo koristile pri naših bodočih projektih na poti v brezogljično družbo.

Vodili smo postavitev prve polnilnice avtobusov na vodik polnilnica avtobusov 2 Vodili smo postavitev prve polnilnice avtobusov na vodik polnilnica avtobusov 1

Elsing Inženiring Projekti

Potrdili smo certifikat vodenja ISO 9001 in pridobili certifikat za odlično bonitetno oceno A+

Elsing še naprej potrjuje svojo zavezanost k odličnosti

 

V podjetju Elsing tudi v poletnih mesecih žanjemo sadove svojega dolgoletnega dela in sledenja dobrim poslovnim praksam. Potrdili smo certifikat vodenja kakovosti po ISO9001 in pridobili  certifikat za bonitetno oceno odličnosti A+.

Junija je neodvisni presojevalec SIQ potrdil, da v našem podjetju še naprej uspešno in dosledno uveljavljamo zahteve standarda ISO 9001. Z integriranim sistemom vodenja, v katerega smo vključili tudi elemente sistema ravnanja z okoljem (ISO 14000), energijo (ISO 50001), zdravjem (ISO 45001 in varovanjem poslovnih skrivnosti (ISO 27001), delujemo dolgoročno, v smeri trajnostnega razvoja.

Za naše naročnike to pomeni, da lahko pričakujejo kakovost na najvišji ravni, nam pa hkrati pomaga še bolje slediti samo najboljšemu.

 

Podobno tudi odlična bonitetna ocena A+, ki nam jo je junija podelila londonska družba CompanyWall, odraža stabilno in zaupanja vredno poslovanje podjetja Elsing, primerljivo na globalni ravni. Certifikat bonitetne odličnosti A+ je še en kamenček v mozaiku naših dosežkov, zaradi katerih nas lahko naši cenjeni partnerji in naročniki prepoznavajo kot zaupanja vredno podjetje. Certifikat A+ je potrditev, da v Elsingu svoje finančne obveznosti poravnavamo redno in v rokih, obenem pa je tudi rezultat lanskega uspešnega poslovnega leta.

 

Elsing Inženiring O podjetju, Splošno

Informator številka 71

Uporaba kompaktnih zaganjalnikov je v izvedbo elektromotornih pogonov prinesla številne prednosti, med katerimi je najpomembnejša velik prihranek prostora, ki je potreben za realizacijo napajanja, zaščite in krmiljenja elektromotornih pogonov. Rešitev se skladno s stanjem tehnike razvija in izpopolnjuje še naprej. Zadnja novost s tega področja so tako imenovane “push-in” priključne sponke, o katerih podrobneje piše Vasja Škerjanec, Elsingov projektant in svetovalec za nizkonapetostne stikalne aparate.

Vili Granda, tehnični svetovalec za Ex področje, v svojem članku predstavlja novo modularno družino  Stahl Ex konektorjev miniCON, ki nadomeščajo staro družino konektorjev miniCliX, primernih za spajanje in ločevanje močnostnih in komunikacijskih povezav. Namenjeni so za vgradnjo v cono 1 ali 21. Imajo ATEX in IECEx certifikat, verzija, izdelana iz nerjavečega jekla, pa tudi UL certifikat. Konektor je 8-polni, pri čemer je en pol PE. Mehanska zaščita je IP66/IP 68. Naznačena napetost je 500V AC in 110 V DC. Naznačeni tok je 16 A AC in 8 A DC. Konektorji so varni,  enostavni za uporabo in primerni za najrazličnejše aplikacije.

Informator si v celoti lahko ogledate tukaj.

Elsing Inženiring Splošno, Informator

Praznovali smo skupaj z nadgoriškimi gasilci

Že vse odkar smo se leta 2006/07 preselili v našo hišo na Jazbečevi 20, tkemo dobre medsosedske vezi s celotno lokalno skupnostjo, toda med vsemi našimi sosedi posebno mesto pripada nadgoriškim gasilcem.

Prostovoljno gasilsko društvo Nadgorica letos praznuje 110. obletnico delovanja. Na slovesnem občnem zboru so nam člani PGD Nadgorica v zahvalo za dolgoletno odlično sodelovanje podelili jubilejno priznanje, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Čestitamo jim ob obletnici in jim želimo, da še naprej tako uspešno gojijo to plemenito dejavnost in pomagajo ljudem in naravi takrat, ko je to najbolj potrebno. Še zlasti pozdravljamo njihova prizadevanja, da svoje vrednote – pomagati v stiski – prenašajo tudi na mladi rod.

Čestitke vsem članom PGD Nadgorica in tokrat za konec njihov, gasilski pozdrav: Na pomoč!

 

Praznovali smo skupaj z nadgoriškimi gasilci 71 PGD Nadgorica priznanje

pgd-nadgorica.com

Elsing Inženiring O podjetju

Elsingovi strokovnjaki v vlogi predavateljev na izobraževanjih panožnih zvez

Elsingovi strokovnjaki v vlogi predavateljev na izobraževanjih panožnih zvez logo izs Elsingovi strokovnjaki v vlogi predavateljev na izobraževanjih panožnih zvez logo ezs

Inženirska zbornica Slovenije (IZS) in Elektrotehniška zveza Slovenije (EZS) sta dve glavni panožni zvezi, ki skrbita, da (elektro)inženirji ohranjajo stik z novostmi in osvežujejo svoje znanje. Omenjenih izobraževanj se strokovnjaki iz Elsinga redno udeležujemo, pogosto pa stopimo kar za predavateljski pult. Biti v vlogi predavatelja je za nas priznanje in hkrati odgovornost, saj želimo svojim kolegom prenesti aktualno znanje na najboljši možen način. Lani smo z obema zvezama nadaljevali plodno sodelovanje na področju izobraževanj in izvedli več video izobraževanj.

Na dvodnevnem obnovitvenem seminarju za pooblaščene inženirje elektrotehnike, ki je v organizaciji Inženirske zbornice Slovenije potekal 15. in 16. decembra 2021, je Jurij Božič, direktor Elsing Inženiringa, predstavil temo Specifičnosti projektiranja v eksplozijsko ogroženih okoljih.

Vili Granda je z novostmi s področja protieksplozijsko zaščitene opreme in inštalacij sodeloval na več izobraževalnih dogodkih Elektrotehniške zveze Slovenije.

 

Več na spodnjih povezavah:

https://www.izs.si/izobrazevanja/izs-izobrazevanja/?education=I-0085/2020

http://www.ezs-zveza.si/objave/

Elsing Inženiring Izobraževanja

Informator številka 70

Izšla je jubilejna, že 70. številka revije Informator, ki za prenovljeno zunanjo podobo skriva veliko zanimivega branja. Tokratni Informator posebno pozornost posveča še enemu okroglemu jubileju, 30-letnici delovanja podjetja Kolektor SISTEHA. Sodelavci Elsing Inženiringa, ki s podjem Kolektor uspešno sodelujemo vse od nastanka obeh podjetji in ki to revijo soustvarjamo že vse od prve številke naprej, jim ob tem iskreno čestitamo in jim želimo še veliko poslovnih uspehov, dobrega sodelovanja ter zanimivih in poučnih Informatorjev.

Od septembra 2021 sta v veljavi novi Pravilnik za nizkonapetostne električne inštalacije v stavbah in pripadajoča tehnična smernica TSG-N-002:2021, Nizkonapetostne električne inštalacije, ki je nadomestila staro smernico iz leta 2013. Oba, za področje elektrotehnike zelo pomembna  dokumenta, ne prinašata revolucionarnih sprememb, vseeno pa precej novosti, ki bodo vplivale na vsakodnevno delo vseh, ki se ukvarjamo s področjem električnih inštalacij. Kot vse predhodne smernice, tudi ta vključuje poglavje o Električnih razdelilnikih (NN sestavih), ki so najpomembnejši del vsake inštalacije, saj se z njihovo pomočjo dosega potrebno varnost, požarno varnost, funkcionalnost, razpoložljivost napajanja in komunikacijsko dostopnost vgrajenih sistemov v celotni življenjski dobi. To področje vsebinsko obravnava družina standardov SIST 61439, ki jo v članku predstavlja Jurij Božič, direktor podjetja Elsing Inženiring. Razlog predstavitve je v tem, da je julija izšel nov standard, SIST EN 61439-1:2021, ki je temeljni standard te družine in uvaja precej novosti, ki jih bo potrebno čim prej sprejeti v vsakodnevno prakso.

V tokratni številki je predstavljena tudi nova družina varovalčnih ločilnih stikal CH, proizvajalca Eaton Bussmann, ki vključuje tri velikosti cilindričnih vložkov, in sicer do nazivih tokov 125 A, z možnostjo prekinitve N-pola, z možnostjo LED indikacije, in pri nekaterih velikostih tudi pomožne kontakte.  Družino varovalčnih ločilnih stikal, ki je izdelana po standardu SIT EN 60269-1 in 2, je predstavil Vasja Škerjanec, Elsingov projektant.

Vili Granda, tehnični svetovalec za Ex področje, v svojem članku predstavlja tehnologijo računalnikov “ThinClient”, gradnika industrije 4.0, ki bo predstavljala prihodnost HMI (Humane Machine Interface) delovnega okolja in bo omogočala praktično univerzalno uporabo v običajnih, eksplozijsko ogroženih in tudi čistih industrijskih okoljih. Sistem ustreza zahtevam CFR in GAMP priporočil in ima ATEX in IECEx certifikate.

Informator si v celoti lahko ogledate tukaj.

Elsing Inženiring Informator