Informator številka 72

Informator številka 72

Tudi v tej številki Informatorja, ki spet prinaša veliko tehničnih novosti in zanimivosti, so dejavno sodelovali sodelavci Elsing Inženiringa. O čem pišemo v tokratni številki?

“Plug-in” tehnologija priključnih sponk je zaradi svojih prednosti vstopila tudi v inštalacijsko tehniko. Vasja Škerjanec, projektant in svetovalec za nizkonapetostne stikalne aparate, nas najprej poduči, da gre za enak način priključevanja kot pri sistemu “push-in”, pri katerem ne potrebujemo nobenega orodja, razen pri uporabi finožičnih vodnikov, ki niso zaključeni z votlico. V takem primeru je potrebno uporabiti tudi izvijač. Sistem je razvit za inštalacijske odklopnike naznačenih tokov (od 2 do 16 A) in izklopilnih karakteristik B, C in D.

Dane Halič, projektant in svetovalec za nizkonapetostne sestave, piše o kratkostični trdnosti nizkonapetostnih sestavov, eni od 12 lastnosti, s katerimi mora proizvajalec nizkonapetostnih sestavov preverjati zasnovo, skladno s standardom SIST EN 61439. V članku je predstavljena problematika sestavov, zaščitenih s tokovnimi omejevalniki, ki prekinejo tok nad 17 kA.

Vili Granda, tehnični svetovalec za Ex področje, v svojem članku predstavlja novosti Ex rešitev, ki jih je nemški partner Stahl predstavil na svoji zadnji strokovni konferenci.

»Stahl je prvo podjetje, ki bo klasična ohišja z nepredirnimi zaščitnimi okrovi Exd, ki so robustna, težka in draga, v prihodnje nadomeščalo z novimi rešitvami, razvitimi po standardu posebne zaščite Ex s, pri katerih se bo razbremenitev morebitne eksplozije varno izvedla preko mreže iz nerjavečega jekla in posebnega polnila.«

Brez digitalizacije tudi v eksplozijsko ogroženih okoljih ni razvoja in napredka. V povezavi s tem je bil predstavljen novi standard Ethernet-APL (Ethernet Advanced Physical Layer).

Informator si v celoti lahko ogledate tukaj.

Informator številka 72 72 Novica Informator 72

Elsing Inženiring Informator