Informator številka 61 informator 61

Informator številka 61

Izšla je že druga številka prenovljenega in obogatenega Informatorja. Sodelavci Elsinga soustvarjajo vsebinski sklop “Oprema za razdeljevanje električne energije”.

Direktor Jurij Božič v svojih prispevkih predstavlja sistem nizkonapetostnih sestavov xEnergy, ki imajo preverjeno zasnovo s certifikatom DEKRA in izpolnjujejo zahteve standardov SIST EN 61439-1 in 2 in zbiralčni sistem EATON LP, ki pokriva tokovno območje 40 do 125 A in je zelo primeren za razvod električne energije v industrijskih in civilnih objektih, kot so trgovski centri, računski centri, bolnice, hoteli, razstavišča itd. Skupaj s projektantom Danetom Haličem opisuje problematiko IP zaščite nizkonapetostnih sestavov in na konkretnem primeru sistema xEnergy pojasni vpliv IP zaščite na druge lastnosti sestava.

Vodja projektov Bojan Caf predstavlja novi frekvenčni pretvornik družine EATON PowerXL DE1, ki v enofazni ali trifazni izvedbi pokriva moči od 0,25 kW do 7,5 kW. Kompaktni pretvornik, brez potrebnega parametriranja, z možnostjo priklopa termistorske zaščite motorja in s komunikacijo, je tehnično in cenovno ugodna rešitev za različne preproste aplikacije, kot so črpalke, ventilatorji in enostavni stroji.

Procesni računalniki nezadržno prodirajo tudi v eksplozijsko ogrožena okolja. Tehnične rešitve so podobne tistim v običajnih okoljih. Tehnični svetovalec za Ex področje Vili Granda predstavlja najnovejši industrijski računalnik Panel PC serije ET/MT-4×8, proizvajalca Stahl. Panelni računalnik je sestavljen iz dveh ločenih delov, pogonskega in ekranskega, med katerima je zračni prostor za hlajenje. Procesor je lahko AMD G-T65 ali Intel Core i7, kapacitivni ekran, občutljiv na dotik, pa je lahko 15″, 21,5″ ali 24″. Procesni računalnik namenjen najtežjim okoljskim pogojem, je primeren za vgradnjo v eksplozijske cone nevarnosti 1, 2 in 21, 22.

Celoten Informator si lahko ogledate tukaj.

Elsing Inženiring Informator