Informator številka 57 informator 57

Informator številka 57

V tej številki Informatorja med drugimi zanimivimi vsebinami lahko spoznate komunikacijske možnostih kompaktnih odklopnikov NZM in modularnih odklopnikov IZM, ki se lahko povezujejo na Modbus, Profibus-net ali Ethernet komunikacijska vodila. V članku, ki sta ga pripravila Brane Bevc, direktor inženiringa in Jurij Božič, direktor, lahko spoznate tudi zanimiv sistem “Breaker Visu”, ki ga za nadzor in vizualizacijo odklopnikov ponuja EATON.

Testiranje odklopnikov s pomočjo testirnih naprav je pomembna operacija vzdrževalnih in servisnih posegov. Novo testirno napravo IZM-TEST-KIT, ki je namenjena zadnjim družinam odklopnikov IZM in IZMX, predstavlja Brane Bevc, direktor inženiringa.

Pravilno priključevanje energetskih priključkov odklopnikov je bistvenega pomena za normalno obratovanje odklopnikov in celotnih elektroenergetskih naprav. Posebej problematično je priključevanje več paralelnih okroglih vodnikov večjega preseka. Primer dobre prakse z uporabo namenske priključne sponke, za priklop štirih okroglih vodnikov, do preseka 240 mm2, je podrobno opisal direktor inženiringa Brane Bevc.

Današnjega stanja tehnike v procesni industriji si brez računalnika ne moremo več predstavljati. Različne možnosti vgradnje industrijskih računalnikov v Ex-okolja je predstavil Vili Granda, tehnični svetovalec za Ex področje.

Ivan Marinko, projektant, je predstavil konkretno uporabo naprav za avtomatski preklop med dvema različnima viroma napajanja. Razlago je dopolnil s predstavitvijo nekaterih zanimivih referenc.

Celoten Informator si lahko ogledate tukaj.

Elsing Inženiring Informator