Sončna elektrarna Elsing soncna elektrarna

Sončna elektrarna Elsing

Junija 2012 mineva 3 leta od postavitve in začetka obratovanja sončne elektrarne na strehi našega poslovnega objekta. Do zdaj smo proizvedli več kot 42 MWh “zelene” električne energije in tako prispevali k zmanjšanju emisij CO2 za več kot 23 ton. Elektrarna je izpolnila naša pričakovanja in od zagona naprej nemoteno obratuje praktično brez vzdrževanja in z minimalnim nadzorom.

Z elektrarno pokrijemo približno eno tretjino porabe električne energije v podjetju. Proizvodnja je seveda odvisna od vremenskih vplivov, predvsem od osončenosti in temperature zraka. Zaradi dolžine dneva in lepega vremena so poletni meseci običajno najugodnejši za proizvodnjo, vendar visoke temperature nekoliko zmanjšajo izkoristek. Kot zanimivost naj navedemo, da je rekordna mesečna proizvodnja bila dosežena v maju 2011, ko je bilo vreme zelo lepo in temperature zraka relativno nizke. Glej graf mesečne proizvodnje električne energije v letih 2010 in 2011.

Sončna elektrarna Elsing soncna elektrarna graf

Povprečna letna proizvodnja električne energije pri instalirani moči sončnih panelov 14,8 kWp znaša 15.600 kWh/leto. Letni izkoristek elektrarne je tako 1050 kWh/kWp in je v okviru pričakovanj, saj sončnih panelov nismo mogli optimalno postaviti zaradi arhitekture in položaja objekta.

Elsing Inženiring O podjetju