Sončna elektrarna ELSING Inženiring elektrarna1 b

Sončna elektrarna ELSING Inženiring

Podjetje Elsing Inženiring je tudi družbeno odgovorno, natančneje okoljevarstveno ozaveščeno podjetje. Na strehi naše poslovne stavbe smo namreč zgradili sončno elektrarno, ki s proizvodnjo zelene električne energije delno pokrije naše lastne potrebe po energiji.

Sončna elektrarna ELSING Inženiring elektrarna2 b

Na streho poslovnega objekta smo namestili 66 fotonapetostnih modulov, moči 224 Wp, domačega proizvajalca Bisol. Skupna moč elektrarne znaša 14.8 kWp. Moduli so montirani na standardni aluminijasti konstrukciji. Sama postavitev elektrarne je bila pogojena z razpoložljivim prostorom, orientacijo strehe in zahtevo, da ne presežemo gabaritov objekta. Na strehi smo montirali tudi merilnik osončenja in temperature modulov – dveh parametrov, ki najbolj vplivata na delovanje elektrarne.

V kleti objekta smo montirali še tri razsmernike, za vsako fazo posebej, ki enosmerno napetost sončnih modulov, pretvorijo v izmenično napetost omrežja. Razsmerniki delujejo povsem avtonomno. Če je prisotna omrežna napetost, se ob ustreznem osončenju samodejno vklopijo, izklopijo pa se, ko je premalo osončenja ali ob izpadu omrežne napetosti. Ob jasnem vremenu, kmalu po sončnem vzhodu se torej elektrarna samodejno vklopi, malo pred sončnim zahodom pa se izklopi. Nadzorni sistem za razsmernike deluje prek internetnega omrežja, na katerega so razsmerniki neposredno priključeni.

Po naših izračunih bo sončna elektrarna ELSING letno proizvedla ~ 15.000 kWh zelene električne energije, kar ustreza izpustu približno 12.750 kg CO2 iz slovenskih termoelektrarn. Obiskovalci naše spletne strani si boste kmalu lahko ogledali tudi podatke o dnevni proizvodnji naše sončne elektrarne.

Vsa inženirska dela (vodenje projekta, projektiranje, strokovni nadzor, zagon elektrarne) smo opravili v lastni režiji.

Elsing Inženiring O podjetju