V podjetju NAFTA PETROCHEM smo, v sodelovanju s podjetjem Endress+Hauser, posodobili sistem za regulacijo pH v metanolski koloni. V okviru projekta smo pripravili potrebno tehnično dokumentacijo, dobavili procesno in elektro opremo ter opravili zagon celotnega sistema. Dosedanji, ročno nadzorovan način doziranja luga (NaOH) v metanol, smo zamenjali s popolnoma avtomatiziranim sistemom. Merilnik pH posreduje podatek o trenutni vrednosti frekvenčnemu pretvorniku, ki regulira motor dozirne črpalke luga, ter tako uravnava vrednost pH v želenih mejah.

Merilni sistem Endress+Hauser Topcal S je namenjen avtomatiziranim meritvam pH. Glavna lastnost sistema je sposobnost samostojnega čiščenja in kalibracije elektrode. Procesna armatura s pH elektrodo je nameščena na vzorčevalnem obvodu metanolske kolone, ostale komponente so nameščene v nerjavni omari, poleg merilnega mesta.

Električni izhod 4 – 20 mA iz merilnika je povezan na frekvenčni pretvornik Danfoss VLT®Automation Drive FC302, moči 0,75 kW, ki krmili novo, batno dozirno črpalko za lug DKM SUPER K CAMP, kapacitete 15 l/h. PID regulator v frekvenčnem pretvorniku poskrbi, da je vrednost pH v želenih mejah. Frekvenčni pretvornik s pripadajočo opremo je montiran v novem stikalnem bloku, vgrajenem v NN stikališču. Da zagotovimo večjo varnost delovanja, smo omogočili tudi direkten zagon dozirne črpalke. V takem primeru doziranje reguliramo ročno-mehansko, s spremembo hoda bata črpalke.

Merilni sistem ima vgrajen varčevalni program za elektrodo, s katerim ji podaljšamo življenjsko dobo. Ko je vrednost pH v želenih mejah stabilna več kot 5 min, se zamrzne izhod frekvenčnega pretvornika, pH elektroda se umakne v servisno komoro, kjer se izpere in shrani v vodi. Čas trajanja hrambe je nastavljiv (izhodiščno 30 min). Po izteku sekvence se elektroda ponovno vrne v proces in cikel se ponovi.

Dozirna črpalka in merilni sistem sta vgrajena v Ex okolju skupine IIB, temperaturni razred T4, cona 1, plini.